Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Det svenska odlingslandskapet

"Den vackra Ockelbodalen." Så sade ofta min mor till mig. Hon växte upp, liksom min far, i Ockelbo. landskapet här är likt det i Hälsingland. Berg och dalar genomflutna av åar och älvar. Som barn har jag tillbringat många somrar här med slåtter och andra göromål som finns på en bondgård. Fast det var inte på platsen här i bild. Den är tagen uppifrån Rönnåsen. Ett utflyktsmål jag verkligen kan rekommendera. Rönnåsstugan har servering och har öppet hela sommaren.

Åkrarna är inte så stora som i södra Sverige utan mer typiska för den här delen av landet. Här har jag använt mig av en 70-200 zoom inställd på runt 90mm.Det förekommer ofta dis vid vissa vädertyper på sådana här bilder. Även så här, men jag har låtit det få vara kvar. Det ger en avtoningseffekt som bidrar till djup i bilden. Andra kanske har en annan uppfattning.

Vi bor i ett vackert land, men för närvarande ett mycket torrt land. Det märks när man åker runt på landsbygden. Grässtråna är smala och intorkade. Röklukt kan förnimmas t o m i stan.

På återseende

TorbjörnPostat 2018-07-16 22:28 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Gesällen/Kossera, kossera kom!

Och de kom.

De hälsar att gräset är stickigt. Det kliar i halsen när man idisslar.

Och det vet man ju hur det känns.

På återseende

TorbjörnPostat 2018-07-15 20:00 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Gesällen/Gammal teknik

Förgrund, mellangrund och bakgrund. Var det inte så vi lärde oss en gång i tiden? Hur en bild skulle komponeras. Tänker väl inte så där värst mycket på mellangrund i dag, men ibland när tillfälle ges så händer det.  Naturligtvis funkar det med gammal teknik också. Gamla, mycket fina Minolta Autocord kom till användning här. Mild kontrast och sommarmoln. Som bilderna såg ut när jag var liten pojke.

Platsen är Marskärsudden utanför Gävle. 

På återseende

TorbjörnPostat 2018-07-14 11:20 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Gesällen/Åker tillbaka

Jag åker tillbaka till skogsvägar jag en gång buskörde moped efter. Tillbaka till fjärden som med tiden blev insjö. Bytte salt mot sött. Det finns dock fortfarande kontakt med havet via en liten ström. Har hört att man planerar att gräva en ny och större passage så att lax kan vandra upp och leka i ån som rinner ut i fjärden. 

Jag kommer inte ända fram. En låst bom gör att jag får ställa bilen. Går mot havet och ser den snustorra skogen. Halvdöda granar har mist grenar och det är enbart i toppen man ser friskt grönt. Längs vägen växer prästkragar och stora blåklockor. Det ser fint ut men tittar man närmare ser många torra och ofräscha ut. Marken här är stenig och mager och kan inte hålla fuktighet särskilt länge. Påfyllning behövs. Här kan det nog brinna länge ifall den röde hanen släpps lös.

Fick en pratstund med mannen i båten sedan han kommit i land. Han berättar att det finns en stuga till salu ifall jag är intresserad. Det finns varken el eller vatten här säger han. Du får ta med dig vatten när du kör hit. Elen är det inget problem med. Vi använder solpaneler och batterier.

Visst vore det mysigt med en stuga här vid gränslandet mellan sött och salt. Har saknat vågornas kluckande mot tjärade ekors bogar. Priset är vad jag hade förväntat mig. Varken högt eller lågt. Här handlar det om sommarstugor, inte villor i mindre format. Jag låter intresserad, mest för att hålla igång samtalet. Hade det varit för 20 år sedan......

Jag låter tankarna skvalpa iväg ut mot havet. Kanske någon fångar upp dem längre ut utom synhåll från bryggorna.

Mannen hoppar in i sin bil och drar iväg. Han var här och tittade till sonens stuga. Jag masar mig tillbaka till bilen och vänder hemåt mot staden.

På återseende

TorbjörnPostat 2018-07-07 23:26 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Gesällen/Pågående projekt

Jag har ett pågående projekt som har arbetsnamnet "Lyktornas stad." Gävle har många fina gatlyktor, främst i de gamla stadsdelarna. Många av dem efterliknar de gamla gaslyktor som tidigare fanns. För att på något vis få fram en känsla av äldre tider fotograferar jag med film. Både småbild och mellanformat. Olika filmer används. Hittills har jag enbart fotograferat på "kontorsarbetstid" men avser att också inkludera kvälls- och nattbilder.

En liten lustighet med sista bilden är att fågeln också satt där dagen efter.

På återseende

TorbjörnPostat 2018-07-04 22:53 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 152 Nästa