Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/I kohagen

Gjorde en tur till Ockelbo. Körde igenom några små byar där min far växte upp. Östby och Gäveränge. Huset där far bodde är nu omgivet av flera hus och man måste köra sakta för att inte missa det. När jag var liten och hälsade på farmor och farfar hade de utedass med kungafamiljen på väggen. I syrénbersån  fikade vi på somrarna med fin duk på bordet. Farfar berättade om tiden när han var sjöman och så skvallrades det förstås om kreti och pleti. Som man brukar göra vid fikabordet. Far berättade om när han var lilldräng hos Hans-Jons.

När jag körde igenom Östby såg jag en massa hornlösa kor i en hage. Jag stannade bilen och ställde mig vid stängslet. Några kor blev nyfikna och kom närmare. Andra brydde sig inte om min närvaro utan fortsatte sitt idisslande. Kor på bete är så rogivande och de levandegör landskapet. 

Jag stod en bra stund och tittade. Tog förstås några bilder också.

Åkte sedan vidare och passerade Franksons sågverk, där farfar en gång arbetat. Nu är det sedan länge nerlagt men byggnaderna finns kvar. 

Mina föräldrar kom från Ockelbo och där har jag tillbringat många härliga somrar.

På återseende

TorbjörnPostat 2017-11-19 22:11 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Gesällen/Accept

Jag deltar inte ofta i fototävlingar. Nej, det har nog endast hänt vid några enstaka tillfällen. Men nu skickade jag för ett tag sedan in bilder till "The 2nd Nordic International Digital Circuit 2017."

För några dagar sedan kom resultatet. Jag hade fått accept på en bild i monocromeklassen. "Vattenlek" kallar jag den. En liten pojke leker med vattnet som sprutar ut ur en fontän. Kul naturligtvis. Det var 550 fotografer från hela världen som deltog så lite mallig är jag nog allt, fast det går snart över.  

Vattenlek

Men varför ska man inte få vara lite mallig en liten stund? Lite glädje då och då skadar inte. 

Bilden är tagen med en småbildskamera, film alltså. Det går fortfarande an. Givetvis sporrar det här och kanske kommer jag att delta i ytterligare tävlingar framöver.

På återseende

TorbjörnPostat 2017-11-17 21:12 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Gesällen/Två olika och lite grand från senaste Dagnyfikat

Två olika. Två olika tekniker. En analog med kamera från sena 70-talet, en digital med kamera från 2015. Vilken är bäst? Omöjligt att svara på. Vi har alla olika preferenser. I dag saknar många fotografer erfarenhet av att fotografera med film, och de allra flesta som nu börjar att fotografera gör det digalt. Gammal teknik ersätts med ny. Så är det överalt, så även inom foto. 

När jag i lördags var på Dagnyfika i Uppsala satt jag bredvid två analoga fotografer. Tony och Stephen, båda verksamma inom Uppsala Fotografiska Sällskap. De fotografer enbart med film, oftast i mellanformat eller storformat. Stephen jobbar också i den gamla tekniken bromoil. På fikat visade han upp sin gamla Graflex och Tony hade en Pentax 645 N med sig.

Två olika

Dagnyfikat

Peter försöker fokusera Graflexen handhållet. Inte helt lätt. Fast en gång i tiden var liknande kameror vardagsmat för fotojournalister.

Ja, vad vill jag ha sagt med det här inlägget? Inget särskilt. Kanske; "There is more than one way to skin a cat."


På återseende

Torbjörn
Postat 2017-11-07 10:07 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Gesällen/Farfar röker pipa

Tvååringen fascineras av farfars pipa och han tittar storögt när farfar tänder den. Efteråt är tvååringen ivrig att få blåsa ut tändstickan. En procedur som ständigt upprepas när de två herrarna stöter ihop med varandra. Fast det var ju ganska länge sedan det på bilden inträffade. Tvååringen är nu en vuxen man med fru och tre barn. Far är tyvärr borta, på bilden är han tolv år yngre än vad jag är nu. 

Med hjälp av gamla bilder kan man minnas hur det en gång var. En resa bakåt i tiden. Bilder på människor som inte längre finns. Fast egentligen gör de ju det. I våra minnen.

Vid Utsikten, intill Indalsälven

Man minns bättre med en bild i sin hand.

På återseende

TorbjörnPostat 2017-11-03 22:48 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Gesällen/Sett på stan

Jag stryker ofta omkring på Gävles gator. Alltid ser man något som är värt att fånga med kameran. Det avtagande ljuset sätter prägel på bilderna. Det ljus som ändå finns blir behagligt nu på hösten. Mjukt och färgerna blir mättade.

På fredagar och lördagar kommer fiskhandlarna till Stortorget med sina delikatesser och då blir det liv och rörelse. Annars är vårt stora torg i centrum ganska dött och det debatteras livligt i sociala medier vad som bör göras för att liva upp det. Jag har själv lämnat in ett medborgarförslag om detta. Jag ville att kommunen skulle ta tillbaka den vackra fontänen som tidigare fanns där. Men tji fick jag. Torget är fint som det är tyckte politikerna

Den här dagen valde jag att ta med min nyligen inköpta 35:a. Den är liten och nätt och presterar bra. Ett trivsamt ekipage med andra ord. Just att trivas med sina grejer är viktigt när man fotograferar. Annars tröttnar man ganska fort och de bra bilderna blir sällan tagna.

Fick precis en timme till skänks eftersom jag glömde ställa tillbaka klockan i natt. Det passade mig utmärkt. Jag hann precis göra det här inlägget färdigt utan att spilla något av söndagens tid.

På återseende

TorbjörnPostat 2017-10-29 12:15 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 145 Nästa