Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Auktion

Jag såg på Facebook att det skulle vara auktion i Storvik. Packade min axelväska med två kameror, en småbild och en mellanformat. Plus film förstås. Det har blivit en hel del fotograferande med svartvit film i sommar. Scannrarna har gått varma. Mest har jag använt TMAX 400 och Ilford FP4+. Framkallade i D-76. Lite har jag också fotograferat med Rollei Retro 400S. Den är lite speciell och blir bäst med Rolleis egna framkallare som tyvärr är lite dyra.

Det rådde god stämning vid auktionen och det var redan fullt med folk när jag kom dit. Spekulerade inte på något och anmäla mig därför inte som budgivare. Korv och fika fanns att köpa på plats, men rutinerade köpare hade förstås eget fika med sig. 

En gammal Caltexdunk lockade flera köpare och budgivningen var ett tag ganska intensiv. En hel del fina dukar, handdukar och gardiner gick bort direkt. Ett herrbäcken däremot lockade ingen köpare. Några gamla kameror, bl a en Brownie och en Chinon systemkamera, fanns till försäljning plus några objektiv. Kollade hastigt på grejerna men inget lockade till köp.

Jag tycker om att göra den här typen av reportage. Att vimla runt bland trevliga människor och dokumentera vad de håller på med. 

Efter auktionen for jag vidare i hällregn till Ralph Erskine-land. 

Mer om detta senare.

På återseende

TorbjörnPostat 2017-08-08 18:29 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Sprang på en filmare först och därefter en blomma och en kaja.

Gick en sväng till det nyanlagda utebadet vid ån. I det gråmulna vädret var det nästan tomt på badbryggan. Ja, inte helt. Tre personer vankade av och an där. En kille höll på att greja med en kamera på stativ. En kille och en tjej satt på en bänk. Jag gick fram och undrade vad de höll på med. "Filminspelning", fick jag till svar. "Jag ska göra en film om dans", fortsatte killen med kameran. "Var kan man se den då", undrade jag. "Hos mig på Facebook", sade killen med kameran. "Ge mig din mobil så ska jag fixa så vi blir vänner". Jag gjorde så och så skiljdes våra vägar.

Jag drog mig ned mot stan och mötte på vägen ett gäng ungdomar som alla tycktes vara på väg till badet. Dansen på bryggan verkar dra folk tänkte jag. Strax därefter såg jag några blommor som växte i det höga gräset vid sidan om vägen. Det var bara några få blommor. De lyste så fint mot det gröna så jag klev ut i grönskan och tog några bilder. Nu hade jag 35:an på och den fick duga denna gång.

Jag vet inte vad det är för blomma, men jag gillar formen och färgen.

Väl framme på Stortorget blev det kaffe och en giffel. Jag satt där inte ensam. En kaja hade slagit sig ned på staketet endast en dryg meter från där jag satt. Den satt där och bligade på mig med sina kloka ögon. Han fick inget av mig, fast han tiggde som en hund. Jag tog några bilder med 35:an och hann t o m att byta till 55:an innan den blev skrämd och flög sin väg. 

Jag gillar kajor.

På återseende

TorbjörnPostat 2017-07-21 22:22 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Någon är saknad

Jag gör ett besök i barndomens trakter. Ska fika hos min bror. För tillfället är han inte hemma. När jag ringer är han på väg hem efter en målning inne i stan. För att fördriva tiden vandrar jag runt på den gamla kyrkogården, som ligger så vackert intill Hamrångeån. En kraftig stenmur omgärdar den för länge sedan övergivna begravningsplatsen. Fast inte riktigt. Här finns en minneslund. För dagen prydd med ett vackert fång av färska blommor. Jag står och betraktar platsen en stund, och ska precis till att gå därifrån när jag ser de fyra lyktorna intill. Tre av dem står på stenmuren, den största framför. På den stora lyktan kan man se att någon skrivit med vit färg. Inuti lyktan kan man se några små plastfigurer. Det ser ut att vara smurfar.

Scenen är mycket gripande och jag blir kvar en bra stund. En hel hoper av frågor dansar runt i mitt huvud. Vad? Vem? När? Hur?

Någon är saknad.

På återseende

TorbjörnPostat 2017-07-20 20:07 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Gesällen/Är det någon idé?

Är det någon idé att tävla med sina bilder egentligen? Väldigt många bilder är i dag manipulerade på ett eller annat sätt. Några har heller aldrig passerat något kameraobjektiv utan helt och hållet tillverkats i något bildbehandlingsprogram. Hur kan de senare överhuvudtaget få vara med på en fototävling och/eller fotoutställning? De är ju inga foton. Det finns duktiga fotografer i fotoklubben som tröttnat på grund av detta och slutat skicka bilder till tävlingar. 

Det finns ju ett smörgåsbord med bilder på nätet som det bara är att stjäla och klippa in i sina egna bilder. Det har ju hänt tidigare och risken finns alltid att någon försöker igen. 

Jag blev lite less efter att ha sett en utställning med väldigt många manipulerade bilder. Utvecklingen tycks gå dithän och många hakar på den trenden. Varför inte ha en särskild klass för manipulerade bilder? 

Blev, som jag nämnde i förra inlägget, glad över att min småbildsskanner äntligen fungerar igen. I stället för att gå en runda med kameran skannade jag en film från november 2014. Alla bilder har passerat kamerans objektiv och inget har lagts till. Lite damm har tagits bort. Bilderna har skärpts och fått en kontrastkurva.

Ibland känns det befriande att fotografera analogt. Teknikens begränsningar, i förhållande till den digitala, och pysslet med framkallning, torkning och (för min del) scanning av filmen är i sanning ett genuint hantverk. Att fysiskt få hålla i negativen känns också bra. 

I morgon blir det körsång med fika. 

På återseende

TorbjörnPostat 2017-01-31 21:56 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Gesällen/Uppstånden från de döda

Jag har skådat det. Hur något som varit dött ett par år plötsligt återuppstår och får nytt liv igen. Det gäller min småbildsskanner Reflecta RPS 7200. För ett par år sedan lade den av och jag kontaktade både tillverkaren av scannern och en representant från skannerprogrammet SilverFast 8. De fjärrskådade min dator och fann inga fel. Men scannern var trots det stendöd.

Tills i dag. Jag uppgraderade SilverFast 8 i går och testade Epson V 750. Den scannern har alltid fungerat, i alla väder, så också i går. I dag testade jag så Reflectan och döm om min förvåning så gick den i gång och skannade hela negativet. Tidigare har den bara gjort vissa förberedelser och stannat när skanningen inleds. 

Jag tog fram en negativpärm och drog slumpmässigt ut ett negativ. Det visar när far tilläggsisolerar kåken sommaren 1977. Filmen är Plus-X.

Det här gladde mig naturligtvis, och nu ska jag beställa lite svartvit film. Film lär ju vara populärt igen och efterfrågan har stigit för varje år de senaste åren. Kul naturligtvis. Att framkalla film är både trevligt och avstressande. Behöver en ny negativpärm också, det kanske blir lite svårare. 

Måste också kolla om framkallare och fix är vid liv.

På återseende

TorbjörnPostat 2017-01-30 15:19 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 143 Nästa